Jak chutná nezávislost

Vášeň pro whisky a odhodlání experimentovat s různými způsoby zrání, použitím různých typů sudů, objevování rozmanitosti a hledání nových jedinečných chuťových zážitků. To jsou nezávislé stáčírny - esence inovace a tradice výroby whisky.


Skotské palírny a jejich "klasická" plnění jsou dnes již všeobecně známá. Ve Skotsku DL.jpgse však nachází  mnoho nezávislých stáčíren, malých společností, mnohdy rodinných, které  kupují sudy whisky z palíren, dále je nechávají zrát  a poté whisky stáčí a prodávají pod vlastní značkou, nikoli pod značkou původní palírny. Mohou si dovolit více experimentovat - nechat whisky zrát po delší dobu, za jiných podmínek nebo použít různé typy sudů (po sherry, víně, pivu) a ovlivňit tak výsledný chuťový profil. Dodají tak na trh nová a ojedinělá plnění a nabízí možnost ochutnat whisky, které by jinak nebyly dostupné, neboť některé palírny své vlastní lahve neprodávají a jejich produkce je určena "pouze" do whisky blendovaných.


Historie nezávislých stáčíren sahá až do 19. století a dnes existuje mnoho iml.jpgrenomovaných nezávislých bottlerů, kteří si získali respekt díky kvalitě a originalitě svých produktů.


Chcete-li zkusit něco více dobrodružnějšího ze skotských whisky, sáhněte po plnění jednoho z nejstarších skotských bottlerů Cadenhead´s nebo jednoho z největších Ian Macleod´s či společnosti Elixir Distillers, Duncan Taylor nebo Douglas Laing & Co. Narazíte na zajímavé kousky, raritní plnění mnohdy pouze z jednoho či dvou sudů, mnohá vydání od nezávislých stáčíren jsou limitované edice. Stojí to za to!


                                                                                                                     Slàinte !







--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také software na míru.