Světový den whisky

Ať už jste začínající piják whisky nebo ostřílený profesionál, který miluje nejrůznější chutě, které whisky/whiskey nabízí, můžete si letos třetí květnovou sobotu (18. května) užít Světový den whisky


Faktem je, že whisky je historická klasika, která se destiluje více než 500 let. Whisky, nápoj králů i chudiny po celé generace, se velmi dobře pije a jste-li milovníkem whisky, dnes je ideální záminka k oslavě.

TROCHA HISTORIE NIKOHO NEZABIJE
world-whisky-day.png„Voda života“ z gaelštiny Uisce Beatha má za sebou bohatou minulost. První důkazy o destilaci – základním procesu výroby whisky – se datují do Mezopotámie kolem roku 2000 př. Teprve v roce 100 n. l. zaznamenal Alexandr z Aphrodisias první případ destilace – destiloval mořskou vodu, aby z ní udělal čistou pitnou vodu. Techniky destilace whisky se objevily kolem roku 1100, kdy mniši cestující do Skotska fermentovali obilnou kaši a začali tak s prvními pokusy výroby tohoto nápoje.

Nicméně prvním rokem, kdy byla whisky oficiálně zmíněna jako destilovaný produkt, byl rok 1405 a během dalších sta let se ve Skotsku destilace whisky rozšířila. Později, když anglický král Jindřich VIII. rozpustil kláštery, se mnoho mnichů živilo prodejem whisky, kterou destilovali pro širokou veřejnosti. Brzy byla whisky k dispozici všem!

Již od roku 1600 si skotští přistěhovalci do nových amerických kolonií přivezli destilační praktiky a whisky byla v Severní Americe poměrně brzy dostupná. Přibližně ve stejnou dobu byla oficiálně licencována první palírna whisky v Irsku (r. 1608). Znovu se whisky objevila v 70. a 80. letech 18. století, během americké revoluce, kdy byla tak cenná, že ji mnoho palíren používalo jako platidlo.

WHISKY REBÉLIE
chM-LHnQ.pngAby pomohla nově vytvořená americká vláda financovat dluh z války za nezávislost, uvalila na dovoz a vývoz whisky daň. To vedlo k nepokojům mezi vládou a producenty whisky, což nakonec vyústilo v povstání tzv. Whisky Rebellion (1791-1794). Přestože George Washington vyslal národní gardy, aby povstání potlačily, daň z whisky zůstala spornou záležitostí až do prezidentství Thomase Jeffersona, kdy byla zrušena. 

V průběhu 19. století se objevilo mnoho vynálezů a industrializačních postupů k výrobě whisky. Například „continuous still“ a „Coffey still“ modernizovaly proces destilace a umožnily mnohem levnější a efektivnější výrobu. Destilát prošel americkou prohibicí a díky mezeře v zákonu — byl povolen jako léčivý přípravek  - a stále se prodával v drogeriích řetězce Walgreens, který z prodeje značně profitoval.

Bourbon se stal neuvěřitelně populární někdy kolem roku 1964 a dodnes je whisky, ať už ji místopisně nazýváme whisky, whiskey nebo bourbon, oblíbeným alkoholem po celém světě. 

Takže na bohatou historii i budoucnost whisky  - Na zdraví!  Slàinte!  Cheers!

--